Lilla kom-igång: Aktier


Den här guiden handlar om att VÅGA, att våga prova. Därmed inte sagt att du ska köpa på impuls. Att vara nyfiken och intresserad men att inte våga kan vara ett stort hinder som leder till att du hellre avstår. Och man brukar säga att ju längre placeringshorisont, desto lägre risk, så bättre att börja idag än imorgon.

Med det sagt, VÅGA PROVA.


Budget

Om du varje månad kan skapa ett överskott från din inkomst efter att alla utgifter är betalda, bra!
Du är ett steg närmare ditt mål!

Rent konkret finns det två saker du kan göra för att skapa dig ett (större) överskott och det är att minska dina utgifter och/eller öka dina inkomster.

Nätmäklare/bank

Nästa steg handlar om att välja bank för dina investeringar. I Sverige har vi två större nätmäklare som erbjuder handel i både aktier och fonder: Avanza och Nordnet. Besök båda sajterna och navigera runt för att skapa dig en uppfattning om användarvänligheten (utifrån ej inloggat läge innan du väljer att bli kund). Både Avanza och Nordnet erbjuder viss courtagefri* handel:

Avanza
Prislista courtageklasser

Nordnet
Prislista courtageklasser
Nordnet Shareville

Kontotyper

Som nybörjare kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja när det gäller investeringar i aktier. Det kan då i tidigt skede vara bra att sätta sig in i de olika kontoformerna som erbjuds och välja kontotyp utifrån dina förutsättningar. ISK är den vanligaste kontoformen. (En aktie- och fonddepå skapas alltid automatisk till dig, oavsett om du väljer en annan kontoform för dina investeringar).

Jämförelse olika kontoformer

(Det finns även juridiska aspekter kring arvsrätt samt handel på utländska börser att beakta gällande de olika kontoformerna).

GRATTIS!

Passar på att lägga in ett grattis här. Du har precis öppnat ett konto för dina investeringar och är nu redo för nästa steg! Grymt bra jobbat!

Insättning till ditt nya konto

Överföring, sätt över pengar till ditt nya konto. Välj gärna en liten summa till att börja med, en summa som du kan tänka dig att prova med och riskera. Det kan vara allt från en hundralapp till några tusenlappar, eller mer om du känner dig bekväm med det.

Att välja aktier

Detta steg kräver lite eftertanke och research. Börja med att rikta in dig på ett svenskt storbolag som du känner till och som har god historik. Ett stort svenskt investmentbolag kan också vara en bra början. De största noterade svenska bolagen hittar du på OMXS30 samt LargeCap.

Under detta steg går det att fördjupa sig ordentligt, jag presenterar några blogginlägg jag har skrivit:

2020-10-31 Små korta tips till nybörjare

2020-11-04 IBindex vilken sida!

2020-11-21 Investerarskydd och insättningsgaranti

2020-12-06 Olika aktieindex

Orderläggning

När du ska köpa dina första aktier behöver du lägga en köporder. När du klickar på KÖP vid den aktie som du har valt så finns en förifylld kurs (nuvarande kurs anges som pris), men du väljer själv antal aktier som du önskar köpa samt till vilken kurs (begränsning för avvikelse från nuvarande kurs finns). Efter att du har lagt din köporder så matchas den mot de säljordrar som finns i orderdjupet. Matchas din köporder helt eller delvis mot en säljorder så kommer din/dina köpta aktie/aktier visas på ditt konto. Om din köporder inte kan matchas mot någon säljorder under dagen, så kommer den att makuleras vid dagens slut. (Du kan lägga order med längre löptid än 1 börsdag på svenska börsen). Svenska börsens öppettider är 09.00 till 17.30.

Grattis till din första aktieaffär!

Du gjorde det, du vågade! Känn dig stolt och tro på dig själv och ditt beslut! Hur känns det? Var det nervöst? Nu är det bara att vänta och utvärdera. Förhoppningsvis känns det bra. Om det mot förmodan inte skulle bli bra, våga misslyckas och gör om, men låt det inte ske impulsivt. Ett tips är att inte logga in på ditt konto för ofta, då det kan skapa kortsiktig oro. Börsen rör sig upp och ner, med en drift uppåt över tid vilket är viktigt att komma ihåg! Har du valt ett stort känt svenskt bolag så har du sänkt din risk betydligt.


STORT LYCKA TILL!


Användbara länkar:

Avanza Akademin 
Nordnet Kunskapsbanken

*Courtage är avgiften för att handla med aktier.