Trygga din privatekonomi genom att bygga buffert

12.12.2021

Här kommer ett grymt tips!

Tipset som sådant har jag fått från min far och det blev en aha-upplevelse för mig, så nu vill jag dela med mig av det.

Systemet bygger främst på att bygga en buffert på de utgifter som ligger ojämnt fördelade över månaderna. Det kan ju till exempel vara en mycket lägre elkostnad/uppvärmningskostnad för bostaden under sommarmånaderna, vilket gör att det känns som att man får mycket mer pengar över till annat. När vintern sen kommer och elräkningarna blir högre så kan det vara tryggt att ha en buffert sparad för betalning av dessa. Det kan ju också komma oväntade utgifter under året. 

Börja med att se över hushållets budget. Som vid så många andra tips så gäller det att ha god koll på sina utgifter och sin budget, och sen inte minst; att följa den! Det är enligt mig grunden till en trygg och sund privatekonomi. När årsbudgeten är på plats, fördela varje utgiftspost på årets 12 månader så att du får ut ett snitt för varje månad.

För att tydliggöra hur detta fungerar i praktiken, låt oss fortsätta med driftskostnaden för bostaden som exempel. Anta att hushållet betalar 42 000 kronor per år i driftskostnad, detta blir 3500 kronor per månad i snitt. Nästa steg blir att skapa ett sparkonto och döpa det till exempelvis Driftkonto. Från inkomsten för man sedan varje månad över den valda summan till kontot samt att man betalar räkningarna berörande driftskostnaderna därifrån. Då utgifterna för driften förmodligen ligger ojämnt fördelade över året så kommer det periodvis att bli ett större eller mindre överskott på kontot (beroende på när du startar såklart).

Trixet med detta system är att kolla om det finns utrymme i budgeten att föra över en större summa än den först beräknade då utfallet blir att du gör till vana att spara "pengar som inte märks". Utöver detta så blir de överförda pengarna öronmärkta till den avsedda kategorin, pengar som annars lätt skulle kunna användas till (onödig?) konsumtion. Tryggheten i att ha ett överskott som kan användas vid situationer som man inte har räknat med inom vald kategori gör också att ekonomin blir mer stabil och mindre stress uppstår.

För att detta ska fungera optimalt så förlänger jag uttrycket "betala dig själv först" med "och betala sedan dina konton". Detta eftersom det annars blir lätt att du glömmer eller "glömmer" att föra över resten/överskottet om du betalar räkningarna från exempelvis ditt lönekonto. Då rinner det kanske lätt ut i sanden och ditt döpta driftkonto gapar tomt.

Ett annat område som detta skulle kunna tillämpas på är exempelvis utgifter berörande barn. Barn växer snabbt och behöver kläder, skor och andra nödvändigheter. Att föra över en summa per månad, där hela summan kanske inte används, är ett bra sätt för att få ett överskott som blir öronmärkt till barnens behov.


OBS! När du skapar ett eller flera konton för de valda utgiftsområdena, tänk över och informera dig om de juridiska aspekterna, om ditt hushåll väljer att samäga konton.