Små korta tips för nybörjare, aktieanalys

31.10.2020

Om du är helt ny på börsen och intresserad av att börja investera i aktier så kommer här några inledande små tips på hur man kan börja analysera och sätta sig in i olika bolag och aktier. Denna analys i exemplet nedan är inte fullständig för hur jag analyserar fram bolag att investera i men visar lite på hur jag tänker när jag börjar att analysera ett bolag som jag kanske hört talas om eller fått upp intresset för. Mitt sätt att analysera behöver inte vara rätt, men det är ETT sätt. Jag har sedan tidigare arbetat fram ett antal parametrar och nyckeltal som är viktiga för mig. Dessa har jag arbetat fram genom åren medan jag har lärt mig allt mer om börsen och beaktar dessa således i min analys. 

Exempelbolag för analys: Instalco (Jag äger själv en liten post i min utdelningsportfölj).

* Börsdata (borsdata.se)

Detta är den första sida jag slår upp för att kolla på ett bolags nyckeltal. Startsidan ger bra vägledande info som anger bland annat om bolaget gör vinst och vilken omsättning bolaget har samt hur historiken varit 10 år tillbaka gällande olika nyckeltal. På första sidan vid respektive nyckeltal finns små förklaringar att klicka fram för att läsa och lära om vad de betyder. En av mina viktigaste parametrar är att bolaget gör vinst. Jag har ett betal-abonnemang på Börsdata så att jag kan klicka mig vidare och se fler nyckeltal (bild 2). Dessa nyckeltal ger mig djupare förståelse och inblick in bolaget. Bland annat kollar jag mycket på vinstmarginal, avkastning på eget kapital, marginaler samt utdelningshistorik och utdelningsandel av vinsten. (Det finns dock en gratisversion av Börsdata som ger bra grundläggande information.)

* Avanza (avanza.se)

Här söker jag fram bolaget (oftast i appen faktiskt) och läser den lilla förklaringstext som finns om bolaget (bild 3). Bara för att få en hint om vad bolaget har för verksamhet. För mer information bör bolagets egen hemsida besökas. 

* Aktiekursen

Själv tittar jag lite i första hand på aktiekursens utveckling ett antal år tillbaka, gärna från innan finanskrisen 2008. Endast för att få en liten överblick över historisk utveckling (bild 4). I exemplet med Instalco går inte det då bolaget inte har varit noterat så lång tid tillbaka. Om jag vid en snabb överblick ser en fint stigande trend/kurs så är det ytterligare en bekräftelse för mitt intresse av bolaget. 

Detta är den inledande delen av analysen av bolaget. Själv har jag hittat och hittar många av mina bolag på börsens större listor. Ju längre ner på listorna man kommer desto svårare är det att hitta bolag som faktiskt gör vinst (och ger utdelning). Då jag själv har ett relativt stort fokus mot att investera i bolag som ger utdelning så är vinst, vinsttillväxt, omsättningstillväxt och utdelning extra viktiga parametrar i min analys. Du behöver själv börja fundera på vad som är viktigt för dig i dina investeringar. Men jag råder dig som nybörjare och som intresserad, att besöka framför allt Börsdata för att börja skapa dig en liten uppfattning om bolagets finansiella ställning.

Detta var en liten kort genomgång kring mitt sätt att tänka och försöka inspirera till analysarbetets inledning och förhoppningsvis framtida framgångsrika investeringar.