Gör din egen analys!

10.02.2021

"Läs på och förstå" samt "Du kan inte bli fullärd men du kan bli lärd" är två uttryck som jag har myntat (kommit på själv) och som jag starkt tror på och strävar efter. Inte minst när det gäller investeringar, börsen och privatekonomi. Ämnena är ibland komplexa, tidkrävande och krångliga, men i min värld mycket intressanta och spännande att just lära sig ännu mer om, varje dag.

Med anledning av senaste tidens starka uppgångar och haussande på börsen så är det viktigt att komma ihåg är att det alltid finns ett eget ansvar kring att läsa på och lära sig samt att stå för sina handlingar och misstag. För alla gör någon gång misstag på börsen och med sina investeringar. Det är oundvikligt. Börsens starka utveckling har också på senare tid tilldragit sig allt fler nya investerare, vilket är jättekul! Dock känns ibland den generella undertonen till tillströmningen som att det är enkelt att tjäna snabba pengar. Det kan ibland anses att uppgångar på tiotals procent eller mer per vecka är det normala. Det är inte så enkelt. 

Att läsa på och lära sig mer bidrar till utveckling och kunskap och leder oftast till bättre beslut men framförallt till mer välgrundade beslut. Om du köper exempelvis aktier i ett bolag för att alla andra gör det, utan att läsa på innan, så har du ingen aning om varför aktien kanske faller lite vissa perioder eller går upp mer andra perioder. Du sätter dig själv i en sits där du inte har någon kontroll eller plan för där du antingen ska köpa mer eller sälja delar eller hela ditt innehav. Det är sådana lägen som kan göra att du säljer i panik eller agerar på ett sätt som du i efterhand ångrar.

Läs på och förstå för du har alltid har ett eget ansvar i de beslut du tar gällande dina investeringar. Det går inte att frånsäga sig.