Läs ditt orange kuvert

22.02.2022

Någon gång under dessa veckor på året "dimper" det orange kuvertet ner. Oavsett om det är ett fysiskt brev eller genom de digitala kanalerna så är det fortfarande lika viktigt att läsa. Dock är det många som känner sig oroliga över hur hög pensionen kommer att bli vilket kan leda till att man undviker att öppna kuvertet. Men ju tidigare du skaffar dig kunskap och koll desto större möjlighet för dig att påverka din framtid. Så lägg därför inte kuvertet på "hyllan", utan läs på och förstå hur du kan förändra i stället för att skjuta det framför dig!

Att årligen göra en uppföljning av din pensionsprognos kan vara ett bra sätt att förbereda dig inför framtiden. Och om du känner att du står inför en situation som inte känns så bra, då kan det vara bra att få vetskap om det så tidigt som möjligt eftersom det då finns störst chans att själv påverka. Kanske kan du spara själv vid sidan om då det egna sparandet kanske kan möjliggöra en guldkant på tillvaron den dagen du går i pension? Eller så kanske kan du öka din lön genom att antingen löneförhandla på ditt nuvarande jobb eller så är alternativet att se sig om efter ett annat jobb? En annan viktig del är tjänstepensionen, har du det via ditt jobb? Om inte så kanske du kan försöka förhandla till dig tjänstepension?

Det finns många olika sätt att agera på för att försöka öka sin framtida pension och du vet bäst själv vilka möjligheter du har. Men kom ihåg att först öppna ditt orange kuvert.

För att lära dig mer om det orange kuvertet så finns det ett ypperligt bra poddavsnitt att lyssna på: Avanzapodden episod 320 - En traditionsenlig genomgång av ditt orange kuvert


Visste du förresten att Pensionsmyndigheten har digitala informationsmöten där du kan skaffa dig kunskap oavsett om du är mitt i arbetslivet, egenföretagare, snart planerar att ta ut din pension eller redan tar ut din pension.

Du kan också gå in på minpension.se för att skaffa dig en helhetsbild av din pension, inkl. dina eventuella intjänade tjänstepensioner.


Lycka till!