IBindex, vilken sida!

04.11.2020

Tips!

Detta tips vänder sig både till dig som är nybörjare och den mer erfarne investeraren på börsen. Historiken visar att investeringar i investmentbolag har gett mycket god avkastning, och personligen tror jag även på mycket god avkastning framöver. Du som har en sparhorisont på minst 7-10 år och väljer ett antal investmentbolag har mycket goda förutsättningar att lyckas på börsen med dina investeringar. När det gäller investmentbolag så vill jag främst tipsa om sidan ibindex.se

På sin hemsida så skriver de följande:
Investmentbolagsindex (ibindex) är ett aktieindex som har som mål att följa utvecklingen hos investmentbolagen på Stockholmsbörsen (OMXS). Indexet är viktat på substansvärdes rabatt/premium och uppdateras dagligen. Startdatum var 3 mars 2014 och initialavärdet sattes till 100. 

Vidare skriver de också kring vilka svenska investmentbolag som ingår i indexet: Investmentbolagen som har valts ut att ingå i ibindex ska uppfylla följande två kriterier. De ska vara noterade på Stockholmsbörsens (OMXS) huvudlista och de ska själva kvartalsvis publicera ett substansvärde. Indexet innehåller för närvarande 13 bolag. Tillsammans ger dessa en bred spridning av olika innehav.

På sidan kan du läsa om substansrabatter och substanspremier, vilka underliggande noterade och onoterade innehav som finns för respektive investmentbolag, historisk utveckling sedan start av indexet jämfört med OMXS30 m.m. 

Jag rekommenderar dig att kolla in sidan, lära dig om de olika begreppen och skapa dig om uppfattning om investmentbolagen.

Vill man grotta ner sig ännu mer i de större svenska investmentbolagen, de olika begreppen som kan förekomma i samband med dessa och mycket mer, så rekommenderar jag dig starkt att läsa Marcus Fridells bok: Bygg en förmögenhet - investera i investmentbolag. Boken kanske är den perfekta julklappen att antingen ge bort eller önska sig själv!

Som alltid, gör alltid din egen analys och läs på om det du är intresserad av att investera i. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning