FOMO - fear of missing out

27.12.2020

FOMO - Fear Of Missing Out

Bilden ovan publicerades i The Economist år 1997 - en klassisk bild som säger allt.

Begreppet FOMO är ett välkänt begrepp inom börsens värld och betyder ungefär "rädslan för att missa chansen". Därtill lägger jag begreppet avkastning, för det är vad det i handlar om. Om grannen kan tjäna pengar, så kan jag? Eller? 

FOMO på börsen handlar om att när flockbeteendet, som är djupt rotat hos oss människor, övergår i ren girighet så kan toppen vara nära. Ofta späs girigheten på av media, som gärna målar upp historier om människor som har blivit rika på aktieinvesteringar i bolag som har rusat på börsen. För när andra pratar öppet om uppgångar, avkastning och vinster så är vi benägna att lyssna och följa efter då vi också vill ha en del av kakan. Vi tenderar att bli mer riskbenägna och köper på goda nyheter men ignorerar dåliga nyheter. Stämningen på börsen är på topp och vi blir nästan förblindade. 

När det råder FOMO så innebär det inte allt för sällan att nya investerare lockas till börsen men många av dessa investerare har en tendens att komma in sent i börsuppgången. Skulle då toppen inträffa så är det lätt att man blir så bränd att man inte vågar komma tillbaka på kanske flera år, om någonsin, vilket innebär att man missar potentiell avkastning framåt när börsen återhämtar sig igen.

En reflektion kring detta är börsfallet i samband med Coronautbrottet i vintras/våras. Den svenska börsen nådde nytt all-time-high i februari, precis innan utbrottet här, och många blev osäkra och rädda och sålde i panik i mitten och slutet av mars. Min gissning är att många som då sålde har missat hela eller delar av den starka efterföljande uppgången som vi har haft, då man kanske inte har vågat sig in på börsen igen. Det talas om att både börsfallet och återhämtningen har varit de snabbaste någonsin. Hur agerade du i våras och vad tror du att vi nu generellt befinner oss i grafen på bilden nedan? Och anser du att det i nuläget finns något eller några enskilda bolags aktiekurser som befinner sig i toppen av grafen på samma bild?