CAGR, vad är det?

02.01.2021

CAGR - Compound Annual Growth Rate

Nu när flera sociala medier med börsfokus översvämmas av fina avkastningsgrafer för 2020 så vill jag zooma ut lite och se till det stora perspektivet. Där av detta lilla inlägg om CAGR.
Jag vill inte på något sätt missunna er eller se ner på era fina resultat för året, utan hejar på er även framåt och vill att vi alla ska reflektera lite över helhetsperspektivet och bli bättre investerare.

Begreppet CAGR innebär en uträkning av den genomsnittliga årliga tillväxten under en viss tidsperiod och uttrycks i procent. Som investerare stöter man oftast på begreppet som ett mått på avkastning för en investering men kan också tillämpas på bolag och dess nyckeltal. Då börsens svängningar upp och ner är oberäkneliga och svåra att tajma så är CAGR ett utmärkt sätt att över en tidsperiod mäta den genomsnittliga tillväxten på en investering. Och det bästa av allt är att CAGR tar hänsyn till ränta-på-ränta effekten!

Viktigt att veta att eftersom ränta-på-ränta effekten tas med i beräkningen, så kan man inte bara dela värdeökningen över angiven tidsperiod med antalet år.

För att beräkna CAGR på en investering så finns det en formel för detta samt att det finns olika kalkylatorer. Nedan ett exempel på kalkylator.

CAGR-kalkylator:

https://www.ekonomifokus.se/cagr-kalkylator#Källa:ekonomifokus.se