Barnsparande

20.08.2021

Idag trillar barnbidraget in för dem som har barn och detta för genast mina tankar till barnsparande. En del sparar inget alls till sina barn, en del sparar några hundralappar per månad och en del sparar tusenlappar. Alla har vi olika förutsättningar. För vår familj är det viktigt att ha ett sparande som är öronmärkt som barnsparande, därmed inte sagt att barnen kommer få ut allt den dag de fyller 18 år. Då barnen idag är 5 månader respektive 4,5 år så är det lång tid tills dess.

Vårt upplägg för barnsparande sker via en kapitalförsäkring (utan skalavgifter!) med barnen som förmånstagare. Det innebär att barnen inte får pengarna automatiskt när de blir myndiga, på sin 18-årsdag, vilket skulle vara fallet om sparandet stod direkt i deras egna namn. Vi föräldrar bestämmer således när pengar ska betalas ut och vilka summor det kommer att röra sig om.

Vår strategi för denna portfölj är att främst köpa aktier då tidshorisonten är lång och aktier tenderar att avkasta bra över tid. Efter genomförda analyser så har vi kommit fram till att bygga en portfölj med främst stora svenska stabila bolag, men portföljen innehåller även två nischade fonder. Tanken är att innehaven ska vara någorlunda likaviktade men då innehaven avkastar olika mycket över tid så kommer vi låta dem få växa i takt med utvecklingen och tillämpa s.k. buy-and-hold, vilket innebär att vi bara köper ej säljer . Genom att varje månad sätta av en summa till barnsparandet och investera dessa pengar så kommer vi att köpa i både uppgångar och nedgångar på börsen, vilket för oss känns som en bra strategi då regelbundenheten i sparandet blir enkelt och lätthanterligt för oss. Vi behöver heller inte med denna strategi tänka på att försöka tajma marknaden, vilket för de allra flesta tenderar att vara mycket svårt - för att inte säga omöjligt. 

Inom strategin kommer vi också att återinvestera alla utdelningar som genereras i portföljen eftersom vi vill tillämpa ränta-på-ränta effekten till fullo.


Såhär ser portföljen för närvarande ut:

Du som har barn, har du något barnsparande idag och hur ser det i så fall ut?


Några länkar för den som är nyfiken att läsa vidare om investmentbolag och olika kontoformer:

IBindex - investmentbolagsindex

Olika kontoformer