Att sälja eller inte sälja, det är frågan...

13.11.2021

Under senaste månaden har börsen återigen visat styrka och återhämtat sig efter den nedgång vi såg från mitten av augusti till in i oktober. Så fort det började skaka lite på marknaderna så blev effekterna direkt synbara. Enskilda bolag rekylerade ner mer eller mindre 20 % medan börsen (OMXS30) segade sig ner för att tillslut vända upp vid nivån 2200. En medioker nedgång på ca -8,6 % noterades som mest, hittills. I denna nedgång var jag nettoköpare av aktier, vilket hittills har varit mycket lönsamt.

När börsen är stark och det går bra så visas oftast fina grafer och resultat på sociala medier och det pratas om många bolag i positiva termer. Det är vid dessa tillfällen som jag brukar bli lite mer fundersam och återhållsam. Är marknadsklimatet verkligen så positivt därute eller hägrar det mer oroligheter under ytan?

För att skapa mig en bild och överblick över marknadsklimatet så har jag skapat mig min egen indikator (inspiration från Erik Hansén). Indikatorn som jag har skapat är ny och högst subjektiv då jag själv väljer vilka graderingar som ska sättas in i respektive fält, men den är tänkt att ge mig en överblick över hur det ser ut därute. Att indikatorn är ny innebär att jag inte helt har hunnit att utvärdera "träffsäkerheten" än men i bilden nedan presenteras den senaste sammanställningen från 2021-11-12:

Då jag har bestämt mig för att genomföra en allokering av portföljen inför 2022 (Strategi2022) så känner jag nu att tidpunkten för att påbörja detta är helt rätt. När det gäller mina långsiktiga investeringar har jag tidigare varit ganska passiv men viktningen i portföljen har blivit väldigt skev sedan strategin sjösattes strax efter Coronabotten i mars 2020. Innehaven i portföljen har sedan dess utvecklats i olika takt och avviker enligt mig för mycket mot min tänkta strategi. Min önskade viktning utifrån min strategi som jag har arbetat fram tidigare kan du läsa om HÄR. (Observera att Eolus Vind har ersatts av Vestas Wind System).

När börsen nu återigen visar styrka så väljer jag att påbörja allokeringen nu eftersom det är bättre att jag säljer vid styrka och i så fall köper vid svaghet. Några säljorders har hunnit att gå igenom i veckan som varit, men flertalet säljorders ligger kvar med löptid under några veckor framåt. Detta eftersom jag har valt att lägga orders med lite "uppsida" så att jag inte missar ev. uppgång de närmaste veckorna. Rätt eller fel, det får tiden utvisa. Jag ser dock med spänning fram emot att avsluta 2021 med flaggan i topp och välkomna det nya året med en bred och stark portfölj som ger mig mycket goda förutsättningar att avkasta enligt mina mål.

Utifrån din egen strategi, hur resonerar du kring köp, sälj och eventuell omallokering?